אחת התלונות שאני שומעת הכי הרבה היא "אני בלחץ".
מה זה לחץ?? כל מצב שגורם לגוף-נפש שלנו להיות בסטרס. לעבור ממצב של רוגע למצב של הישרדות- fight-flight-freeze. המערכת הסימפטטית בגוף שלנו אחראית לתפקד בזמן סכנה. היא עוזרת לנו להיות מסוגלות לעשות דברים שאחרת לא היינו מסוגלות. הבעיה היא שכשהיא פועלת לאורך זמן, במצב שהוא לא באמת מסוכן לנו, הרבה תהליכים בגוף יכולים להיפגע. אז מה אפשר לעשות? אני לא הולכת להגיד לכם תנשמו עמוק או תירגעו כי זה רק מעצבן יותר...
אני הולכת לתת לכן את הכלים שאני הכי אוהבת להשתמש בהם במצבים כאלה. 1. להבין למה אני בלחץ!! זה הדבר הראשון שיכול להוריד משמעותית את רמת הלחץ. איך עושים את זה? אפשר בשיחה עם עצמי ואפשר בשיחה עם מישהו אחר- חברה, בן זוג או בטיפול. חשוב- תבררו את השאלה הזאת עם מישהו שלא ינסה לפתור לכם את הבעיה אלא יעזור לכם להבין מה הדבר שהכי מלחיץ אתכן בלי שיפוטיות. תשאלו- למה אני בלחץ? התשובות יכולות להיות מגוונות- עומס של משימות, פחד מכישלון, פחד לאכזב ואפילו אם אין לכן עומס זמן לפעמים יכול להיות לחץ- פחד מלהיות לבד, מחוסר משמעות או כל דבר אחר. תבררו את זה עוד ועוד כך שאם הגעתן לתשובה תמשיכו לשאול. הנה דוגמא לשיחה כזאת- מה מלחיץ אותך? -שעשיתי ריאיון עבודה ואני פוחדת שלא אתקבל. -ואם לא תתקבלי מה יקרה?
-אני אצטרך להתמודד עם דחייה -ואז מה יקרה?
-אני ארגיש שלא אוהבים אותי
-ואז מה יקרה?
-זו ההרגשה הכי נוראה בעולם מבחינתי בדר"כ נגלה שמאחורי הדבר שאנחנו חושבים שאנחנו לחוצים ממנו נמצאת הפרשנות שלנו אליו וזה מה שבאמת מלחיץ אותנו. מה שמעניין בחקירה הזאת שהתשובות יכולות להיות כל כך מגוונות וסיטואציה שמלחיצה מאוד אישה מסוימת יכולה לעבור ממש בקלות אצל אחרת. או שהסיבות ללחץ מאותה סיטואציה אצל שני אנשים שונים יהיו אחרות לגמרי. אחרי שהבנתן מה מלחיץ אתכן לא צריך לעשות כלום. רק לתת מקום להכרה הזאת של מה באמת מלחיץ אותי. לפעמים אחרי שעולים על הנקודה הזאת דברים נראים אחרת.
2. עבודה עם הגוף לפעמים כשאנחנו בלחץ התודעה שלנו כלואה בתוך הלחץ וקשה להשתחרר ולהרפות מזה. עבודה עם הגוף נותנת פתח מדהים לשחרר את זה ולהתמקד במה שקורה עכשיו. תרגילים גופניים לדוגמא: 1. הרפיה גופנית- תעשו הרפיה- שכבו על הגב ועצמו עיניים.
עיברו בדמיון איבר איבר מכף הרגל ועד הראש. תדמיינו שהנשימה מגיעה כל פעם לאיבר אחר ויחד עם הנשימה אתן מרפות את האיבר. 2. שיחה עם הגוף
שכבו בעיניים עצומות. קחו כמה נשימות ותראו מה ההרגשה בגוף.
אם יש אזור שיותר מושך את תשומת לבכן, מציק או אפילו כואב תתמקדו בו. אם לא אתן יכולות לשאול את עצמכן איפה אני מרגישה בגוף את הלחץ הזה? אם עולה לכן אזור מסוים אתן יכולות לשאול מה יש באזור הזה
לדמיין שאתן מרכיבות משקפיים מיוחדות שמאפשרות לראות מבפנים ולהסתכל מה יש שם?
איך זה נראה?
האם עולה דימוי כלשהו?
אם אתן רוצות יותר קשר עם המקום הזה אתן יכולות לשאול את המקום הזה מה הוא מבקש להגיד לכן ולהקשיב. כמו בתרגיל הראשון אני רואה שגם פה לא צריך לנסות לפתור או לחפש תשובה אלא לתת לגוף מקום לבטא את מה שקורה בו ואיפה נמצא הלחץ. זה מספיק כדי שמשהו ישתחרר.
3. פעילות וטיפול
להפעלה של הגוף עצמו יש יכולת מדהימה להשפיע על הנפש. אני רואה את זה כל הזמן בטיפולים- אחרי שמשהו זז בגוף פתאום דברים נראים אחרת, פחות מלחיצים. גם בבית אתן יכולות לעשות דברים שיעזרו לגוף שלכן להרפות- למשל ספורט ותנועה או עיסוי עצמי.
חשוב! לא להקדיש לזה 5 דקות ואז להתבאס שהלחץ עדיין קיים אלא לפנות לזה זמן משמעותי שיאפשר למשהו לקרות. 4. לתמוך בגוף שלי ברפואה סינית אומרים שכל בעיה יכולה לנבוע מעודף או מחוסר. למשל במקרה של לחץ- כשאנחנו מרגישים לחץ בעצם זה בגלל שאנחנו מפחדים שהכוחות שלנו לא יספיקו כדי להתמודד עם מה שאנחנו צריכות להתמודד איתו. זה יכול להיות בגלל שמה שאנחנו צריכות להתמודד איתו הוא גדול- עומס, משימות, פחדים וכו' והוא יכול לנבוע גם מכך שהכוחות שלי לא מספיקים כדי להתמודד עם מה שיושב עליי.
לפעמים מה שאנחנו יכולות לעשות כדי להתמודד עם לחץ הוא לחזק את הכוחות, היציבות והבסיס שלנו. איך לעשות את זה? לדאוג לעצמנו לצרכים הבסיסיים- אוכל מספיק ובריא ומספיק שעות שינה זה הבסיס.
כשאין לנו את זה קל לערער אותנו.
ולפעמים זה עושה הבדל משמעותי.
לחץ הוא לא גזירת גורל.
כן, גם לא בישראל. המעבר בין מצב של לחץ למצב שהלחץ לא משמעותי הוא כמו לעבור דרך דלת למקום אחר. לפעמים פתאום מבינים שצריך לשנות משהו בחיים. ולפעמים כלום לא משתנה.
זה רק אנחנו שפתאום נהיינו רגועים והחיים נראים אחרת.
ואם אתן רוצות עזרה בדרך- בואו לשיאצו!
השיאצו הוא טיפול מרגיע ומחבר בצורה מדהימה
ועוזר לפתור הרבה סוגי בעיות הנובעות מלחץ.
מוזמנות לדבר איתי- 0549760101 לירון
Comments