top of page
lironadany

איך ניתן להקל על עצירות?

Updated: Mar 7, 2020


עצירות (ויציאות בכלל) היא נושא שלא מרבים לדבר עליו אבל הוא כל כך משמעותי בחיי היומיום שלנו!

מחקרים מראים שכ-20% מהאוכלוסיה סובלים מעצירות. מתוכם רק כ-10% ילכו לרופא כדי לטפל בה. שיעור העצירות אצל נשים גדול פי שניים לפחות מאצל הגברים!

כמה חשוב להקדיש תשומת הלב לתהליך ההתרוקנות התקין ולהשפעתו על הבריאות וההרגשה. ביהדות אפילו קיימת ברכה מיוחדת בכל פעם שיוצאים מהשירותים "אשר יצר את האדם נקבים נקבים, חלולים חלולים...שאם ייפתח אחד מהם או ייסתם אחד מהם אי אפשר להתקיים ולעמוד לפניך אפילו שעה אחת".

תדירות היציאות הבריאה היא בין שתי יציאות ביום עד יציאה פעם ביומיים. הרפואה הסינית נותנת הרבה משקל ליציאות וכמעט כל תשאול כולל התייחסות לנושא הזה. עפ"י הרפואה הסינית הזמן שבו המעי הגס נמצא בשיאו הוא בשעות 5-7 בבוקר וזה הזמן שמערכת העיכול מפנה פסולת בצורה הטובה ביותר. כאשר היציאות הן תקינות ההרגשה בגוף נהדרת. הגוף במיטבו ומצליח לפנות את הפסולת.

עצירות נחשבת כאשר תדירות היציאות נמוכה מהתדירות המומלצת, או במקרים שהצואה קשה ויבשה, ההתרוקנות אינה מלאה או דרוש מאמץ כדי להתרוקן. מצבים אלו יכולים להיות מלווים בתחושת נפיחות או כאב בבטן, גזים, טחורים, פיסורה ושאר אי נעימויות.

עצירות יכולה להיגרם מכמה סיבות. בין הגורמים המרכזיים נמצאים תזונה לקויה, אורח חיים ובעיות מעיים שגורמות לעצירות תפקודית. גורם נוסף חשוב לא פחות הוא לחץ. יש קשר ישיר בין לחץ למערכת העיכול וידוע שהורמונים המופרשים בעת סטרס גורמים להאטה של מערכת העיכול. למעיים יש תנועה פריסטלטית. התרוקנות נכונה קשורה בקשר ישיר ליכולת של המעיים להניע את הצואה. בעת מצבי לחץ אקוטיים אכן כדאי שהגוף יתמקד ב- fight or flight ולא בתהליכים ארוכי טווח כמו עיכול אולם הפגיעה מתחילה כשלחוצים בחלק משמעותי מהזמן.

מה ניתן לעשות במקרה של עצירות?

ראשית חשוב להגיד שאם יש סימנים נוספים כמו עלייה או ירידה משמעותית במשקל, כאבי בטן חזקים, דימום מפי הטבעת, אנמיה חדשה, היסטוריה משפחתית של מחלות מעיים וכו' כדאי ללכת להיבדק אצל רופא.

במקרה של שימוש בתרופות משלשלות דעו שתרופות אלו יכולות לעזור במצבים אקוטיים אך אינן מומלצות בשימוש שגרתי שכן עלולות לגרום לעצלות מעי.

תזונה

התזונה צריכה לכלול מספיק מים (!!!) וסיבים תזונתיים שעוזרים בהנעת הצואה. פה לא ארחיב בנושא זה אולם למי שסבורה שהתזונה היא הגורם המרכזי לעצירות אצלה אני ממליצה לקרוא על הנושא ולהתייעץ עם מומחים להתאמת תכנית תזונתית.

נשימות

אחד הדברים שהכי עוזרים במקרה של עצירות הוא נשימות עמוקות ובטניות. המעי הגס עובר ברום הבטן ותנועה מעלה- מטה של הסרעפת עוזרת לתנועת המעיים. גם לפי הרפואה הסינית יש קשר הדוק בין הריאות למעי הגס והשפעה הדדית ביניהם (עוד על הקשר ניתן לקרוא כאן). ניתן לראות שאצל אנשים שמעשנים לעתים קרובות מתעורר הצורך להתרוקן לאחר עישון סיגריה- זאת אומרת אחרי שלקחו כמה נשימות עמוקות. אחת התלונות השכיחות של נגמלים מעישון היא עצירות.

לא מומלץ ללחוץ ולדחוף את הצואה בכוח. הלחיצות הללו יוצרות הרבה לחץ על האזור ועלולות לגרום לטחורים ולחולשה של רצפת האגן.

כדאי קודם להבין איך לוקחים נשימות עמוקות לבטן (ולא רק לבית החזה) נסו לשים ידיים על הבטן בשכיבה או בישיבה ולראות האם הידיים שלכם זזות כאשר אתם לוקחים נשימה עמוקה. ניתן לעשות תרגילי נשימות כשקמים בבוקר או בכל זמן אחר שיש במהלך היום. אפשר גם לעשות תרגילים כשכבר נמצאים בשירותים אם שמות לב שיש קושי בהוצאת הצואה. תוכלו לעשות כל תרגיל שאתן מכירות ואוהבות, למשל תרגילי נשימות מהיוגה או פשוט לקחת נשימות עמוקות לבטן ולהתרכז בנשימות.

זמן ופנאי

מתי אתן הולכות לשירותים? האם יש לכן את הזמן והפניות בבוקר ללכת לשירותים, להרפות ולתת לגוף להתרוקן? האם אתן מרגישות בנוח ללכת לשירותים במהלך היום במקומות בהם אתן נמצאות? אם התשובה לשאלות הללו היא 'לא' יכול להיות שזה גורם לגוף לעצור בכל פעם שעולה באופן טבעי הצורך להתרוקן ואז המנגנון הטבעי של הגוף נפגע. נסו להקדיש לזה תשומת לב ולראות האם אתן יכולות לשנות משהו באורח החיים שיעזור לכן להישמע לצרכים של הגוף שלכן. כאמור עפ"י הרפואה הסינית הזמן הטוב ביותר להתרוקן הוא בבוקר והזמן שהמעי הגס הכי חלש הוא בערב. אולם לפעמים ישנם עוד גורמים שמשפיעים- למשל כשהבקרים לחוצים כי ממהרים לעבודה, או צריכים לארגן ילדים זה יכול להשפיע על היכולת להתרוקן, ויכול להיות שבמקרים כאלה הזמן הטוב ביותר הוא דווקא בערב כשמתפנים מעיסוקי היום. נסו לראות האם הזמן ביום שאתן הולכות לשירותים משפיע.

תנוחה

מחקרים מראים שהתנוחה בה אנו יושבים על השירותים המודרניים איננה אידיאלית. בספר המצוין "תחושת בטן" מסבירה המיקרוביולוגית ג'וליה אנדרס הרבה היבטים שקשורים לצואה (ממליצה בחום לקרוא! מרתק!). בין השאר היא מראה בדיוק מדוע המבנה האנטומי שלנו בנוי כך שיהיה יותר קל לעשות קקי בתנוחת כריעה ואילו בתנוחת ישיבה יש חסימה שמפריעה ליציאת הצואה. בנוסף היא מתארת מחקרים שמראים ששיעור הבעיות שקשורות לפי הטבעת ובעיקר טחורים ופיסורה נמוך יותר בחברות בהן הולכים לשירותים בתנוחת כריעה מאשר בחברות שמשתמשות בשירותים מודרניים.

ההמלצה הרווחת היום היא לשבת על השירותים עם שרפרף לרגליים, כך שהברכיים גבוהות מהירכיים וחלק הגוף העליון מוטה קדימה (הדגמה בתמונות). בכלל ממש מומלץ להתאמן על ישיבת כריעה, היא מצוינת לגב תחתון ומטיבה עם מערכת העיכול גם כשיושבים בה לא בזמן שירותים. לבעלות שיווי משקל טוב וגמישות ניתן לשבת בישיבת כריעה מעל השירותים (כשהרגליים על האסלה).


תנועה

ככלל פעילות גופנית מאוד עוזרת לעצירות. אם פעילות גופנית אירובית לא חלק מהשגרה שלכן אז יש לכן עוד סיבה להתחיל להתאמן באופן קבוע- הליכה, ריצה, שחיה או כל פעילות שאתן מתחברות אליה.

ניתן לעסות את הבטן בתנוחות סיבוביות עם כיוון השעון. המעי הגס עובר מסביב לאיברי הבטן עם כיוון השעון והעיסוי עוזר לתנועה נכונה. אפשר גם בזמן שיושבים על השירותים להזיז את חלק הגוף העליון- בתנועות מעגליות, קדימה-אחורה או לצדדים.

בנוסף מאוד מומלץ לשכב על הגב צמוד לקיר עם הרגליים מורמות. שכבו בתנוחה זו מספר דקות. בתנוחה זו יש זרימה מוגברת של דם למערכת העיכול והיא יכולה לעזור לשחרור.

3,273 views0 comments
bottom of page