top of page
lironadany

איך לטפל בבעיות שינה???

Updated: Aug 25, 2024

שינה.

דבר מסתורי.

דבר שאי אפשר לעשות או לעבוד לקראתו- להיפך. צריך לחכות שיקרה מעצמו.

רבע מהאנשים סובלים מנדודי שינה בשלב כלשהו של חייהם! זה המון!

ומה שכואב בזה במיוחד הוא שהשינה משפיעה על כל החיים- על הזיכרון, על השמחה, על האופטימיות, על המוטיבציה.

לפעמים כדי לטפל בעצמנו צריך קודם לטפל בשינה שלנו.


המאמר שלפניכן ארוך ומפורט.

למי שמעדיפה לקבל את כל התכנים במאמר בקצרה ובסרטונים מוזמנת להירשם לקורס דיגיטלי חינמי דרך הכפתור הבא


הידעתן שיש כמה סוגים של בעיות שינה? ויש הרבה סוגי משקפיים שדרכן אפשר לבחון את נושא השינה- פיזיות, מנטליות, התנהגותיות ועוד. אני מסתכלת בעיקר דרך הראייה של הרפואה הסינית, שמבדילה בין הסוגים השונים והגורמים להם. אם מסקרן אתכן לחקור את דרך ההסתכלות הזאת הכנתי לכן מדריך מקוצר: "למה אני לא ישנה?" מוזמנות להרכיב את משקפי הרפואה הסינית שלכן ולקרוא אותו.

שינה מופרעת עם חלומות מטרידים, אלימים ואפילו סיוטים גורם: עליית אש (יכולה להיות קשורה למרידיאן הכבד או הלב) הסבר: כשיש הרבה חום ואש בגוף הכל סוער ורותח וזה מפריע לתהליך של השינה. החום הזה יכול להיגרם ממספר גורמים ובדרכ קשור לסערה רגשית או כעס. סימפטומים נוספים: תחושת חום בגוף, הזעות, עצבנות או חוסר מנוחה, התפרצויות כעס, טעם מר בפה, כיבים בפה, כאבי ראש (פועמים וחזקים), צמא, שתן כהה, יציאות יבשות, פלפיטציות.

שינה חסרת מנוחה, הסתובבויות רבות במיטה, חלומות לא נעימים

גורם: לחות חמה

הסבר: כמו במקרה הקודם גם כאן יש חום, אך ביחד עם פתוגן סיני שנקרא לחות שגורם לתחושת הכבדות. הלחות יכולה להיגרם מצריכה של מאכלים מייצרי לחות (מטוגנים, מוצרי חלב ועוד) וכן מחולשה של תפקוד מערכת העיכול- בייחוד מרידיאן הטחול. לאחר שהלחות נמצאת בגוף זמן מה היא מתחממת ויכולה להפריע לשינה. סימפטומים נוספים: חום, תחושת כבדות, קושי לשכב, בחילה, חוסר נוחות בחזה, נטייה להשמנה, חוסר תיאבון, טעם דביק.

קושי להירדם

גורם: חוסר דם (של מרידיאני הלב, הטחול או הכבד)

הסבר: הדם הוא החומר בגוף שלנו והוא כמו המזרון שעליו הנפש ישנה. כדי שהנפש תוכל לשקוע בשינה היא צריכה שיהיה מספיק דם וחומר שיתמוך בה. לפעמים חוסר דם הוא אנמיה עפ"י הרפואה המערבית ולפעמים אין שום ממצא ברפואה המערבית אבל מבחינה סינית נראה שהדם אינו באיכות הרצויה.

סימפטומים נוספים: יובש- בעור, בריריות, בציפורניים, בעיניים, עייפות, פלפיטציות, תיאבון דל, ראייה מטושטשת, סחרחורות בשינוי מנח, זיכרון ירוד, חיוורון, וסת קצרה, דימום וסתי דל, כאבים בזמן הוסת. אינסומניה כזאת יכולה להופיע אחרי לידה, וסת או איבוד דם אחר.

התעוררויות מרובות במהלך הלילה

גורם: חוסר YIN (של מרידיאני הלב, הכבד או הכליות)

הסבר: YIN הוא החלק הרגוע בתוכנו, המזין, הנמצא, הלילי, המקרר. YANG שהוא המשלים שלו הוא החלק האקטיבי, היומי, האנרגטי, המחמם. במהלך החיים האיזון ביניהם יכול להיות מופר- יכול להיות שאחד יהיה בחוסר ואז העודף של השני יבלוט, או ששניהם יהיו בחוסר. מכיוון ש-YIN הוא החלק הרגוע יותר הוא זה שאחראי על השינה וכשחסר YIN הגופנפש לא מצליחה להחזיק את השינה וכל דבר קטן יעיר אותנו. חוסר YIN יכול להיות מאוד מושפע מאורח חיים- צריכת מאכלים יבשים (YIN הוא יותר לח), ערות ועבודה בשעות הלילה (שהן השעות של ה-YIN). סימפטומים נוספים: (בדר"כ הסימפטומים יחמירו לקראת אחה"צ-ערב) חוסר שקט, תחושת חום, הזעות בכפות ידיים,רגליים ובית החזה, יובש- בגרון, בפה ובעיניים, הזעות לילה, צמא בלילה, פלפיטציות. התעוררות בין 2-4 לפנות בוקר

גורם: תקיעות של צ'י הכבד (יכולה להתלוות לחום)

הסבר: לכל מרידיאן יש שעות בהן הוא דומיננטי. מרידיאן הכבד דומיננטי בין 1-3 בלילה. לכן התעוררות בשעות האלו יכולה להיות קשורה בתקיעות של מרידיאן הכבד.

סימפטומים נוספים: מוחמר בתקופות לחוצות, יכול להיות מוחמר גם בתקופות שיש גורם חיצוני שמפריע לשינה (תינוק, עבודה במשמרות, רעש מהרחוב), כאבים במקומות שונים בגוף (בעיקר בגב עליון וצוואר), כעס ועצבנות, נפיחות בבטן או בחזה, PMS, חריקות שיניים בלילה, וסת כואבת עם גושים


התעוררות מוקדם בבוקר בלי יכולת לחזור לישון

גורם: חוסר במרידיאני כיס המרה והלב

הסבר: עפ"י רפואה הסינית התעוררות מוקדם בבוקר יכולה להיגרם מסינדרום זה, שקשור גם לאלמנטים נפשיים. מהניסיון שלי לא תמיד התעוררות מוקדם בבוקר קשורה רק לסינדרום זה ויכולה להיות משולבת עם חלק מהסינדרומים שהוזכרו קודם.

סימפטומים נוספים: נטייה להיות מוטרד בקלות, הססנות וקושי להוציא דברים לפועל, חוסר אסרטיביות, פלפיטציות, קוצר נשימה, עייפות.


ועכשיו אתן בטח שואלות את עצמכן "אז מה אני עושה עם זה? איך אני יכולה לישון יותר טוב?"

אז קודם אגיד שכן! שיאצו ורפואה סינית ממש יכולים לעזור בבעיות שינה! אני רואה את זה כל הזמן וממש ממליצה לנסות את הכיוון הזה.

ובלי לסתור את זה יש גם דברים שאפשר לעשות בבית.

הבסיס עבור כולם הוא- שמירה על "הגיינת שינה":

  • לעשות סדר יום הגיוני וקבוע ושעות שינה והשכמה קבועות, כדאי ללא שנת צהרים.

  • לא להשתמש בחומרים שמפריעים לשינה (למשל קפאין, תרופות מסוימות, סיגריות ואלכוהול) סמוך לשינה.

  • כשעתיים לפני השינה להפסיק פעילויות מעוררות- פיזית ונפשית. גם פעילות גופנית ומסכים כדאי להפסיק בשעות אלו.

  • לשמור על סביבה ידידותית לשינה- חדר נעים, מצעים נקיים

  • להשתדל לא להשתמש במיטה או בחדר השינה לפעילויות שאינן שינה או יחסים אינטימיים.


זה הבסיס. מעבר לזה לא סתם הרכבנו את משקפי הרפואה הסינית שלנו- כל אחת יכולה לעשות שינויים באורח החיים שלה שיעזרו למה שהיא סובלת ממנו.

למשל:

במקרה של חוסר דם- כדאי להרבות בתזונה מחזקת דם, למשל בשר, ירקות, פירות וקטניות אדומים, ביצים.

במקרה של תקיעות של מרידיאן הכבד- חשוב לעשות הרבה תנועה (לא סמוך לשינה) הליכה, ריצה, ריקודים- כל מה שיניע את האנרגיה בגוף.

במקרה של חוסר YIN- להקפיד במיוחד לשמור על ה-YIN שלנו. לא לעבוד ולאכול בשעות של הלילה (השעות של ה-YIN) לא לצרוך מאכלים מיובשים או צלויים אלא מאכלים סמיכים ומחזקי YIN- קדירות, מרקים, עצמות.

במקרה של חום או אש בלב או בכבד- לבדוק אם המקור הוא נפשי לטפל ובמקביל להמעיט במאכלים מחממים- תבלינים כמו קינמון וג'ינג'ר, וכן מאכלים חריפים או מתובלים מאוד.

במקרה של לחות חמה- לא לצרוך מאכלים שמייצרים לחות (מוצרי חלב, מטוגנים) ולהכניס תנועה עדינה שתניע את הלחות.

בנוסף אם את חשה שהמקור למה שאת סובלת ממנו הוא נפשי- כדאי לטפל במקור הנפשי ולבדוק מה יכול לעזור.


יש גם טכניקות הרפיה שיכולות לעזור- למש הרפיה, מדיטציה או טכניקה שנקראת EFT. בכולן אפשר להתחיל להתנסות דרך האינטרנט ולהרחיב את הידע.


אם משהו מהסינדרומים למעלה הסתדר לכן בול- מעולה. אתן מכירות את עצמכן עוד קצת מעוד זווית. ואם לא- לא להתייאש. יש הרבה סוגים. הרבה גורמים. ויחד עם כל זה צריך לזכור שאנשים הם מורכבים. כל אחת היא עולם ומלואו ויש לה את הסדר הפנימי שלה. וכל בעיה היא הזמנה לבדוק- מה הדרך הנכונה לי ואיך אני עוזרת לעצמי.


ולסיום יש לי עוד הצעה אחת כללית- לזכור שהגוף שלנו הוא בעדנו!!!

שותף מלא שלנו לכל מה שאנחנו חוות בחיים. ואם משהו בו לא עובד כמו שצריך לפעמים הוא מנסה לעזור ולומר לנו משהו.

אז פעם הבאה שאתן שוכבות במיטה ולא מצליחות להירדם תנסו לשאול את עצמכן ולענות בכנות- "למה אני לא מצליחה להירדם? איך הגוף שלי עוזר לי בזה?".

חשוב! תנסו לשאול את זה לא ממקום של מה עשיתי לא בסדר שגרם לזה שלא אשן אלא ממקום של איך הגוף שלי רוצה לעזור לי בזה שהוא לא יישן.

ואולי תגלו תשובות שיפתיעו אתכן.




155 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page